Konferens för Waste to Resources i Koszalin

I onsdags i förra veckan begav jag mig till Koszalin i Polen. Trots att jag just nu gör mitt utbyte på Landskrona stad hade jag möjligheten att ägna tre arbetsdagar å min andra arbetsgivares vägnar, NSR. Det var viktigt för mig att kunna delta på denna konferens då jag tidigare haft ett kommunikationsansvar för NSR:s delprojekt i samarbetet Waste to Resources, ett ansvar jag får tillbaka i början av juli. Waste to Resources är ett EU-initiativ (Interregprojekt) vars syfte är att minska avfallet. Det ställs därmed höga krav på att leverera resultat från varje delprojekt från de deltagande partners  innan huvudprojektets avslut våren 2013.  De länder som är med i  huvudprojektet är Polen, Tyskland och Sverige. Sustainable Business Hub (ett nätverk med fokus på miljöteknik) fungerar som projektorganisatör för detta initiativ. Som jag skrev om i ett tidigare blogginlägg i höstas, är målsättningen med NSR:s projekt att utveckla nya metoder för hur små och medelstora företags avfall ska sorteras för att kunna förhindra uppkomsten av avfall samt effektivt kunna återvinna det avfall som uppstår.

Koszalins kommun var värd under dessa tre dagar. De har varit väldigt framgångsrika med sitt delprojekt i hemlandet. Syftet med denna konferens var helt enkelt att berätta och visa vad som hänt sedan vi senast sågs på  konferensen i Helsingborg i november. Vi var även inbjudna på studiebesök hos några av de verksamheter som gör framsteg inom Koszalins delprojekt; det kommunala renhållningsbolaget, en grundskola samt deponin i utkanten av staden.

Då det knappt är ett år kvar till projektet avslutas intensifieras också behovet av kunskapsöverföring partners emellan. Det kommer därför att hända en hel del i samtliga delprojekt framöver. Ett syfte med huvudprojektet är att utbyta kunskap och erfarenhet mellan de företag, kommuner och länder som deltar om hur man kan arbeta med avfall som en resurs, istället för att behandla det som en sopa. Vi har mycket att lära av varandra! Fortsättning följer…

Vi som reste från Sverige valde det mest miljövänliga transportmedlet.

 

Såhär såg NSR:s monter ut på konferensen.

 

Efterrätt! Jag blev konstant gödd med stora portioner mat.

//Sophia

About these ads

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s