”Working 9 to 5, what a way to make a livin’…”

”Tumble outta bed

And stumble to the kitchen

Pour myself a cup of ambition

Yawnin, stretchin, try to come to life

Jump in the shower

And the blood starts pumpin

Out on the streets

The traffic starts jumpin

And folks like me on the job from 9 to 5″

Den lagstadgade lägsta ordinarie arbetstiden i Sverige är 40 timmar per vecka. Enligt statistik från Svenskt Näringslivs medlemsföretag arbetar 75, 8 % av tjänstemännen 40 timmars vecka. Arbetar man i heltid som tjänsteman i en kommun är dessa timmar förlagda mellan 08.00 och 17.00 inklusive en timmes lunch.

Att mäta arbetad tid är en svårdefinierad variabel. När man mäter produktivitet sätter man resultatet i relation till insatsen. Vad är då faktiskt arbetad tid? Är det den tid som används direkt för produktion och tjänster, där utbildning, pauser etc. är icke-produktiv tid eller är det den tid arbetsgivaren förväntar sig att arbetstagaren lägger ner på arbetet, direkt eller indirekt, där utbildning, pauser etc. är något man räknar med att få avkastning på i ökad produktivitet eller kvalitet på längre sikt?

Det finns en tendens idag att man pratar om hur mycket man har att göra och hur mycket man arbetar. Sitter man på en middag med vänner är det sällan någon säger: ”jag har lagom mycket att göra och klarar av mina arbetsuppgifter på åtta timmar”. Det är ju egentligen det som är meningen. Jag har inget bra svar på hur man på bästa sätt mäter arbetad tid, min uppfattning är dock att man ofta fokuserar på att man är på sin arbetsplats åtta timmar om dagen och inte vad man presterar under de timmar man är där, om det så är sex eller tio timmar. De flesta kan nog nicka och hålla med när jag säger att vi har olika mycket energi olika dagar. Vissa dagar presterar vi lika mycket på sex timmar som vi en annan dag skulle göra på tio timmar. Vissa uppgifter tar längre tid och andra tar kortare tid. Om både arbetsgivaren och arbetstagaren ger och tar tror jag att man vinner mycket på det.

Jag tror att min generation och generationen efter kommer att ha en mer flexibel och flytande arbetstid än vad man har idag. Om arbetet tillåter det och jag får gå hem efter lunch en onsdag kan jag jobba söndag eftermiddag då jag ändå inte har något annat för mig. Det viktiga är att man är överens med sin arbetsgivare och att det framgår i anställningsavtalet hur arbetstiden är förlagd samt att man har gemensam bild över vad målet och slutresultatet ska bli.

Idag har jag jobbat min sista åttatimmarsdag och en efterlängtad semester har börjat. Nu ska jag njuta av den svenska sommaren i både Borgholm kommun och Kiruna kommun.

Soliga sommarhälsningar!

Caroline

About these ads

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s