Simma lugnt!

Hallå i vintermörkret,

Idag är det jag, Theodor Nestler, som skriver här på bloggen. Jag är alltså en del av traineegrupp 13 där jag jobbar som Utvecklingsingenjör på NSVA.

Sista dagarna innan julledigheten är här, men det finns ändå mycket att roa sig med, både på NSVA och i vårt traineeprojekt.

På NSVA jobbar jag framförallt med hur vi ska bli bättre på att hantera och analysera data, och allt därtill. Till exempel hur och var vi kan mäta och då hur detta kan användas i våra system för att utnyttjas på bästa sätt. Detta innebär en hel del digitaliseringsarbete och mycket testande av produkter fram och tillbaka, bland annat diverse IoT (Internet of Things) prylar. Så småningom kommer detta ge resultat i att NSVA kommer att vara mycket mer effektiva i en rad områden, tex hur vi tidigt upptäcker läckor, miljöeffektiva och så vidare…

I samband med detta har jag fått vara med i en del projekt på NSVA kopplat till detta. Till exempel jobbar vi med att få fram ”smarta” vattenmätare som vi så småningom ska få ut. Dessa kommer att innebära en hel del förbättringar mot de traditionella mekaniska mätare som oftast används idag. Bland annat kommer dessa kunna skicka data till våra system som innebär att vi kan identifiera tryck- och flödesskillnader vilka kan påvisa att ledningar läcker. Och en hel del andra spännande möjligheter, stay tuned 😉

Ett annat projekt vi håller på att starta upp, kodnamn LakeIT (jag förklarar varför det är ett bra namn strax), är ett projekt som innebär att vi kommer att samla upp i princip all data från NSVAs olika källor och samla detta på ett (1) ställe. Detta kommer då möjliggöra de där smarta dataanalyserna jag nämnde innan. En av dessa metoder för att lagra data på detta sätt kallas för ”Data Lake”, NSVA jobbar med vatten – var får vi vårt vatten från? Just det, sjön Bolmen… LakeIT. Vi som sitter med projektet tycker det är kul i alla fall…

Sen i traineeprojektet håller vi nu på att göra det sista i vår projektplan som ska presenteras för kommundirektörsgruppen i januari. Här har vi delat upp oss i mindre grupper för att först göra klart de olika bitarna av planen, och ska sedan sammansätta detta till ett mer enhetligt dokument. Några exempel på de olika bitarna vi skriver på är: nulägesanalys, riskanalys och sen den biten som jag har varit delaktig i: intressentanalys.

Ser fram emot att få vara lite ledig över julen och ladda upp batterierna inför det som komma skall.

Med det sagt önskar jag er fortsatt trevlig vecka och God Jul!

Avbryt

Lämna en kommentar