Intervju med ex-trainee: Mats Norberg

Det här är första inlägget i vår nya intervjuserie där ex-traineer berättar om sin tid som traineer och hur det har gått för dem sedan dess.

Först ut är Mats Norberg, gruppchef på Helsingborgs NSVA. Mats är 38 år gammal och tillhörde traineegrupp två. Hans utbildningsbakgrund är naturvårdsingenjör (högskoleingenjör) och under sin traineeperiod arbetade Mats som VA-ingenjör på NSVA.

Vilka arbetsuppgifter hade du som trainee på NSVA samt under din utbytesperiod i Båstad?

– På NSVA beräknade jag dagvattenmagasin, utredde översvämningar, planerade vatten och avlopp till nya bostadsområden och utredde utbyte av uttjänta vatten- och avloppsledningar. I Båstad arbetade jag i huvudsak med ett egenkontrollprogram för dricksvattenförsörjningen i kommunen.

Efter traineeperioden fortsatte Mats karriär på NSVA. Idag arbetar han som gruppchef för NSVAs projektgrupp med ansvar för 18 medarbetare.

 Vilka är dina arbetsuppgifter som gruppchef?

– Arbetet är mycket varierande. Förutom att coacha och vara behjälplig i det dagliga arbetet är det mycket fokus på att planera kommande projekt och utveckla gruppen och dess arbetssätt. Då mängden projekt ständigt ökar handlar det nu även mycket om att styra konsulter som tas in för att klara den investeringsvolym som krävs.

Låt oss återgå till traineeprogrammet. Vad är det viktigaste du har lärt dig under din tid som trainee?

  • Lärt känna många människor och skapat ett stort kontaktnät som jag har nytta av än idag
  • Fått god insikt i hur en kommun styrs och hur en liten kommun kan skilja sig från en stor
  • Fått kunskap om vatten och avlopp i stort
  • Ökat mitt mod kring att prata inför grupper
  • Lärt mig en del om ledarskap

Vad är ditt roligaste minne från traineeperioden?

– Jag har många mycket trevliga minnen från denna period i mitt liv även om det börjar bli länge sedan… Bästa minnena drar mer åt det privata hållet då jag lärde känna de trevliga traineerna och några av oss umgicks även på fritiden och en av dem, Zara, är nu mamma till våra tre döttrar. Utöver det var UGL-veckan mycket spännande och vår koordinator Sten Vallmark gav mig många starka minnen. I de båda kommunerna som jag jobbade i blev jag mycket väl omhändertagen med många trevliga kollegor och även från dessa har jag bara goda minnen.

Har du några tips och råd till nuvarande och framtida traineer?

– Våga! Du kan mer än du tror och det mesta löser sig. Ställ frågor, ta alla chanser till att hålla presentationer, var hjälpsam men var också rädd om dig och ta inte på dig för mycket. I de flesta organisationer finns det mesta i kunskapsväg och hjälpsamma människor, lär känna dessa och ta sedan hjälp från dem för att lösa det du inte kan själv! Var inte heller rädd för olikheter, alla människor kan bidra på sitt sätt och olika bakgrund, erfarenhet etc. är viktigt och berikande, både för dig själv och för det arbete som utförs.

Avslutningsvis undrar vi vilken är din dolda talang?

– Att avliva skadade fåglar 😉. Två gånger när jag var tillsammans med övriga traineer stötte vi på skadade fåglar. En gång var det en kaja utanför Trolleholms slott som inte alls mådde bra och hade brutit vingen. Den fick jag avliva innan vi gick in till kommuncheferna för att berätta om vårt traineeprojekt. Sen hände en liknande situation när vi var på ett studiebesök. Det låter såklart hemskt men kan man på ett smärtfritt sätt förkorta ett djurs lidande tycker jag man ska göra det.

Avbryt

Lämna en kommentar