Bakom kulisserna mitt i demokratins hjärta!

Efter utbildningen Pol.mag i offentlig förvaltning på Göteborgs Universitet startade Jacob sin karriär som Trainee i Höganäs kommun på utbildningsförvaltningen i rollen som utredare. Han undersökte bland annat var niondeklassarna valde att studera på gymnasiet och varför eleverna i vissa fall valde en annan ort än Höganäs.

Under sin studietid hade han siktet inställt på att arbeta statligt, men när traineetjänsten i Familjen Helsingborg dök upp tvekade han inte att söka den. Därefter följde en utmanande men rolig rekryteringsprocess.

– Jag lärde mig mycket om mig själv och rekryteringen stack ut gentemot andra processer berättar Jacob. Efter flera steg med auditions och intervjuer blev han slutligen vald som en utav sju traineer.

Teoretiskt sett kände jag mig förberedd, men hur fungerar det i praktiken?

Under Traineeprogrammet har Jacob utöver sin roll som utredare drivit ett projekt tillsammans med alla traineerna i programmet. Det första intrycket var att traineerna var väldigt drivna med hög effektivitet och motivation att komma framåt. Året som trainee summerar Jacob som väl paketerat och det gav mycket god inblick i hur den offentliga sektorn fungerar, en chans att samla på sig praktisk erfarenhet och relevanta många kontakter. Traineetjänsten resulterade i en tjänst på Höganäs kommun som Nämndsekreterare och idag har han avancerat till Kommunsekreterare på kommunkansliet som servar alla förvaltningar i kommunen. Jacob fungerar som spindeln i nätet när det kommer till politiska beslut, ett arbete som sker bakom kulisserna. Han arbetar mycket med att stötta andra chefer, tjänstemän, förvaltningar, politiker.

Jag ska se till att politiken kan fungera och fatta beslut som är korrekta och väl förankrade.

Fick du hjälp av informationen på sidan?