I välfärdssektorn för att stanna!

Sofie Karsberg och Pernilla West fick en flygande start i karriären genom Familjen Helsingborgs Traineeprogram.  Siktet är inställt på att utveckla en sektor som de båda brinner starkt för.     

Både Sofie och Pernilla blev antagna till Familjen Helsingborgs Traineeprogram efter sina universitetsstudier. Efter 12 intensiva och roliga månader som traineer fick båda erbjudande om att stanna kvar i Ängelholms kommun. Pernilla är Kvalitets- och verksamhesutvecklare och arbetar med omvärldsbevakning, samarbete inom och utanför kommunen där hon leder stora utvecklingsprojekt och förändringsprocesser inom socialtjänst och skola.

– Min arbetsplats har verkligen tagit till sig vad jag har för kompetens, det finns ingen färdig mall för min tjänst berättar Pernilla.

Sofie har en helt annan typ av roll då hon är HR-utvecklare centralt i kommunen.

– Jag jobbar med två olika spår. Det ena är innovation- och visionsarbete, hur vi ska rigga kommunen för att uppnå våra målsättningar i visionen. Det andra spåret handlar om HR-kommunikation och förändrade digitala arbetssätt.

  Idag pratade jag om innovation på Ledarforum där alla chefer ingår. I mitt uppdrag samarbetar jag mycket med olika personer och funktioner i vår organisation för att nå dit vi vill.

Det är här det händer!

Både Sofie och Pernilla lyfter fram vikten av att ha ett meningsfyllt arbete.

I välfärdssektorn arbetar man för att skapa skillnad för invånare och får jobba med människor. Enligt Sofie finns det väldigt mycket att göra och en idé kan göra stor skillnad.

Det är här det händer (!), fyller Pernilla i. Vi ska anpassa oss efter nya lagändringar och politiska beslut. Vi kan samarbeta med andra kommuner då vi inte är konkurrenter. Inom Familjen Helsingborg har vi dessutom goda intentioner och vi är bra på att dela med oss av goda exempel till varandra.

Topp 3 att vara trainee

Sofie och Pernilla har många bra minnen från traineetiden, men deras topp 3 handlar mycket om bredden.

Det första är är att man får mycket ansvar, men samtidigt en chans att vara färsk. Både Sofie och Pernilla har haft stor nytta av sina handledare som ett stöd och bollplank. Det andra är pilotperspektivet. Genom programmets studiebesök får man direktkontakt med kommunchefer, politiker och eldsjälar från olika projekt. Det tredje är att man har varandra i traineeteamet, alla sitter i samma båt även om man har olika uppdrag. Man kan vända sig till varandra säger Sofie.

Bli trainee 2024

På frågan om varför man ska söka sig till Traineeprogrammet kommer svaret blixtsnabbt!

Här får du som nyexad möjlighet att tidigt i karriären jobba med utveckling, vi behöver ny kunskap och du är behövd som nyexad säger Pernilla.

Det är balansen mellan att få inflytande men också att få vara ny på jobbet, det är svårt att hitta en sådan möjlighet menar Sofie.

  

  

Fick du hjälp av informationen på sidan?